Ayam Buttermilk 

serves
50 mins

Bahan-bahan:

Untuk goreng ayam

  • 250gm kepingan ayam tanpa tulang
  • 1 biji telur
  • Garam mengikut keperluan
  • 3 sudu tepung serba guna 

For Sauce

  • 5 ulas bawang putih (cincang)
  • 1 biji bawang besar (cincang)
  • 6 biji cili burung (cincang)
  • Sedikit daun kari
  • 200ml susu - guna 3 sudu besar Susu Tepung Fernleaf Full Cream dengan      200 ml air suam
  • ¼ air + 1 sudu tepung jagung
  • 3 sudu Mentega Anchor (unsalted)

Cara Memasak

  1. Dalam mangkuk, campurkan dengan kiub ayam, garam, 1 telur dan gaul rata. Perap selama 20 minit.
  2. Dalam kuali dengan api yang tinggi, panaskan minyak secukupnya untuk menggoreng ayam. Goreng ayam selama 3 hingga 4 minit sehingga masak dan coklat keemasan di semua sisi.
  3. Dalam kuali yang terpisah pada api sederhana tinggi, goreng 1 sudu besar Mentega Anchor (unsalted), bawang putih cincang dan cili padi cincang selama 1 minit sehingga wangi.
  4. Masukkan daun kari dan goreng hingga wangi sebelum menambah 200ml susu Fernleaf. Kemudian, tambah ¼ cawan air.
  5. Masukkan ayam goreng. Musim secukupnya dengan garam.
  6. Campurkan 1 sudu tepung jagung dengan ¼ cawan air dalam cawan sebelum dicurahkan ke dalam kuali.
  7. Kacau hingga kuah pekat. Apabila kuah pekat, angkat dari api dan hidangkan!