Snowskin Mooncake 

serves
- mins

Bahan-bahan:

Pengisian Kastard

 

 

Snowskin

 

 

To Assemble

 

 • 1 acuan kek bulan (50gm)
 • 20gm gao fen / koh fun

Cara Memasak:

 1. Isi dandang berganda dengan air, dan didihkan air semasa anda menyiapkan campuran kastard.
 2. Campurkan mentega dan gula hingga ringan dan dua kali ganda.
 3. Masukkan telur dan gaul hingga sebati. Campuran akan kelihatan seperti pecan tetapi jangan bimbang, ia akan menjadi baik setelah menambahkan bahan kering.
 4. Masukkan Susu Tepung Fernleaf Full Cream dan pati gandum /jagung, kemudian gaul hingga sebati.
 5. Pindahkan campuran ke mangkuk keluli tahan karat, dan letakkan ke dandang berganda. Kurangkan hingga api sederhana, dan mula pukul hingga sebati.
 6. Masak di atas dandang berganda, kacau selalu dengan spatula sehingga campuran tidak lagi melekat di bahagian belakang spatula. Apabila pengisian kastard dimasak - teksturnya pekat dan lebih kukuh. Angkat dari api.
 7. Tutup dengan lapisan cling wrap dan dinginkan kastard di dalam peti sejuk hingga rata.
 8. Keluarkan kastard dari peti sejuk dan bahagikan kepada bahagian 10 x 20gm. Bentuk menjadi bola bulat. Tutup dengan pelekat dan biarkan rehat di dalam peti sejuk semasa anda menyediakan adunan kulit salji anda.

Untuk Membuat Doh Snowskin

 

 1. Kacau Susu Tepung Fernleaf Full Cream ke dalam air minuman hingga larut, kemudian ketepikar di delam peti sejuk sehingga sejuk.
 2. Ayak gao fen dan gula aising bersama ke dalam mongkuk bersih kemudian gaul rata menggunakan pukul. Gosokkan pemendekan ke dalam campuran tepung menggunakan tangan anda. Masukkan compuran susu yang disejukkan secara beransur-ansur (bergantung pada penyerapan tepung anda, anda mungkin memerlukan jumlah yang lebih rendah antara 140-170gm) dan campurkan menggunakan spatula sehingga adunan terbentuk. Kemudian uli adunan selama beberapa minit untuk digabungkan. 
 3. Tuangkan stesen kerja anda dengan gao fen. Bahagikan adunan menjadi bahagian 10 x 30gm kemudian gulungkan setiap bahagian menjadi bola bulat.
 4. Simpan kek bulan dalam satu lapisan, dalam bekas kedap udara, dan sejukkan sekurang kurangnya 3-4 jam atau semalaman dan sajikan sejuk! Kek bulan snowskin ini paling baik dimakan dalam masa 3 hari.

Catatan: Apa gao fen / koh fun?

Gao fen adalah tepung pulut yang dimasak yang boleh dibeli di kedai bekalan roti tempatan. Sekiranya anda tidak dapat mencari bahan ini, anda boleh membuat sendiri dengan menyaring tepung pulut mentah dan kukus dengan api besar selama kira-kira 45 minit sehingga dimasak. Anda perlu menyaring tepung pulut yang dimasak sekali lagi apabila anda mahu menggunakannya, seperti resipi di atas.adalah tepung pulut yang dimasak yang boleh dibeli di kedai bekalan roti tempatan. Sekiranya anda tidak dapat mencari bahan ini, anda boleh membuat sendiri dengan menyaring tepung pulut mentah dan kukus dengan api bear selama kira-kira 45 minit sehingga dimasak. Anda perlu menyaring tepung pulut yang dimasak sekali lagi apabila anda mahu menggunakannya, seperti resipi di atas.